Skip to the main content.

Stöd vid anställningsavtal korrekta, tydliga, hållbara villkor från start

Vi hjälper arbetsgivare att ta fram anställningsavtal som är juridiskt hållbara, anpassade till verksamheten och begripliga för medarbetaren. 

Med rätt formuleringar från början undviker ni missförstånd, konflikter och framtida kostsamma justeringar – oavsett om det gäller tillsvidare, visstid, provanställning eller extra personal.
 

Kontakta oss

Våra kunder är gärna referenser

Vad vi hjälper till med vid anställningsavtal



Anställningsavtalet är grunden för hela anställningen. Ändå upprättas det ofta utan stöd, struktur eller uppdaterad kunskap. Vi säkerställer att avtalet:

Matchar gällande lagar och kollektivavtal

Speglar företagets faktiska behov

År tydligt för både arbetsgivare och arbetstagare

Undviker tolkningsutrymme

 

Val av anställningsform

Vi vägleder i vad som är mest lämpligt: provanställning, visstid eller tillsvidare – utifrån verksamhetens mål och juridiska förutsättningar.

 

Formulering av arbetsuppgifter och arbetstid

Vi hjälper er att beskriva rollen tydligt och korrekt utan att skapa framtida begränsningar eller risk för omtolkning.

 

Lön, förmåner och tillägg


Vi säkerställer att allt som rör ersättning dokumenteras rätt – inklusive OB, bonus, semestervillkor och ev. bil- eller förmånsupplägg.

 

Anpassning till kollektivavtal och praxis


Vi tolkar och implementerar era avtalsvillkor på ett sätt som minimerar arbetsgivarens risk och ökar tydligheten för medarbetaren.

 

Stöd vid förhandling eller ändring


Behöver ni förhandla villkor med fack, justera befintliga avtal eller hantera övergång? Vi hjälper till före, under och efter.

Se även vårt arbetsrättsliga stöd för arbetsgivare

 

Ni är välkomna att kontakta oss om ni önskar hjälp med upprättande av nya anställningsavtal eller se över befintliga.


Kontakta oss

Systematiskt Arbetsmiljöarbete (SAM) – för en säker, hälsosam och produktiv arbetsmiljö

Ökad säkerhet och minskade risker

Genom att kartlägga och bedöma risker på arbetsplatsen kan ni vidta åtgärder för att eliminera eller minska dessa risker. Detta leder till en säkrare arbetsmiljö och minskar risken för arbetsrelaterade skador och sjukfrånvaro.

Förbättrad arbetsprestation

En god arbetsmiljö bidrar till ökad trivsel och engagemang bland medarbetare. När anställda känner sig trygga och bekväma på sin arbetsplats ökar deras motivation och produktivitet.

Attraktiv arbetsgivare

Ett systematiskt arbetsmiljöarbete visar att ni prioriterar era anställdas välmående och säkerhet. Detta uppfattas positivt av potentiella anställda och bidrar till att ni blir en mer attraktiv arbetsgivare på marknaden.

Ökad konkurrenskraft

Genom att förbättra arbetsmiljön och säkerställa en hälsosam arbetsplats kan ni minska kostnader relaterade till sjukfrånvaro och arbetsrelaterade skador. Detta bidrar i sin tur till en ökad konkurrenskraft för ert företag.

Enligt arbetsmiljölagen (AML) har arbetsgivaren ansvar för att säkerställa en god arbetsmiljö och att arbeta systematiskt med arbetsmiljöfrågor. 

Det innebär att arbetsgivaren ska vidta alla nödvändiga åtgärder för att förebygga att arbetstagare utsätts för ohälsa eller olycksfall samt att skapa en god arbetsmiljö i allmänhet.

Arbetsgivaren är också skyldig att samverka med arbetstagare och deras skyddsombud för att säkerställa en god arbetsmiljö. Om arbetsgivaren inte uppfyller dessa krav kan de bli föremål för sanktioner från Arbetsmiljöverket, såsom förelägganden, förbud eller böter.

 

Vi hjälper dig redovisa hållbar arbetsmiljö

Systematiskt Arbetsmiljöarbete (SAM) bidrar till ökad hållbarhet genom att främja en säker, hälsosam och välmående arbetsmiljö. Detta leder till en mer hållbar arbetskraft och en mer ansvarsfull verksamhet. När företag arbetar systematiskt med arbetsmiljöfrågor blir de mer attraktiva för både anställda och investerare, eftersom det visar att de tar sitt sociala ansvar på allvar.

Kontakta oss